Complications after SARS-CoV2 virus infection in the respiratory, cardiovascular, nervous systems and in the kidneys. - Anna Brzyska; Julia Bogucka; Małgorzata Bojarska; Natalia Domańska; Halina Piecewicz-Szczęsna (Kazimierz Wielki University, 2022)
Wprowadzenie i cel pracy: Mechanizm w jaki wirus sars-cov-2 atakuje narządy i powoduje ich długotrwałe powikłania nie jest do końca poznany. Wielu pacjentów, którzy przebyli COVID-19 coraz częściej skarży się na różne dolegliwości, a część z nich przyjmowana jest do szpitali trybie pilnym. Celem pracy jest przybliżenie najczęściej występujących komplikacji po infekcji sars-cov-2  w wybranych układach i narządach, a także ich następstw. Materiał i metoda: W lutym 2022 roku przeszukano bazy danych Medline (PubMed) oraz Google Scholar przy użyciu słów kluczowych: after COVID-19 complications, long-term sequelae of covid-19, mortality after covid-19, post-covid, long covid . Zostały wybrane prace w językach angielskim, francuskim i niemieckim opublikowane w latach 2020-2022. Opis stanu wiedzy: Zgromadzone statystyki pokazują, że COVID-19 bardzo często pozostawia zmiany zwłóknieniowe w płucach oraz niespecyficzne objawy takie jak duszność, utrzymujący się ból głowy czy utrata smaku i węchu. Często obserwuje się symptomy niewydolności prawej komory serca i zawały serca różnej etiologii, a aktywowany zakażeniem śródbłonek naczyń może prowadzić do zaburzeń zakrzepowych w płucach, mózgu i w obwodowym układzie naczyniowym. Podczas pandemii zanotowano także wzrost ilości przypadków ostrego uszkodzenia nerek. Podsumowanie: Dotychczasowe doniesienia pozwalają stwierdzić, że proces chorobowy związany z covid-19 nie kończy się w momencie ustąpienia głównych objawów. W organizmie zmiany zapalne mogą toczyć się jeszcze długi czas i prowadzić do nieodwracalnych powikłań, niekiedy katastrofalnych w skutkach. Słowa klucz: after covid complications; long-term sequelae of covid-19; mortality after covid-19; post-covid; long covid