بررسی سطح ویتامین D خون بندناف و عوامل مادری مؤثر بر آن در 3 بیمارستان امام رضا (ع)، قائم (عج) و ام البنین (س) طی سال 93-1392 - فریده اخلاقی; رحیم وکیلی; عفت خراسانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: ریکتز مادرزادی که نوعی ریکتز تغذیه ای محسوب می شود، ناشی از سطوح پایین ویتامین D در دوران جنینی است که علت آن کمبود این ویتامین در مادر باردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح ویتامین D بندناف و عوامل مؤثر بر آن در نمونه حاصل از نوزادان متولد شده ایرانی انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی در سال92-1393 بر روی مادران باردار که برای زایمان به 3 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه نموده بودند انجام شد. نمونه ای حاوی 5 سی سی خون پس از کلامپ کامل از بندناف 190 نوزاد تازه متولد شده، تهیه شد. در نمونه بندناف نوزادان سطح کلسیم، فسفر، ویتامین دی و آلکالین فسفاتاز ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای اسکوئر، تست دقیق فیشر، کولموگروف- اسمیروف، تی جفتی، ویلکاکسون، تی مستقل و من ویتنی انجام شد. سطح معناداری p کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد. یافته ها: 15 مادر (9/7%) از مادران بیماری زمینه ای داشتند که 12 نفر (3/6%) دیابت شیرین و 3 نفر (6/1%) پره اکلامپسی داشتند. 77 نفر (5/40%) از مادران مصرف مکمل ویتامین D را ذکر کردند. کمبود شدید ویتامین D (سطح ویتامین D کمتر از 12 نانوگرم در میلی لیتر) در 63 نفر (2/33%) از بیماران و کمبود متوسط (سطح ویتامین D بین 20-12 نانوگرم در میلی لیتر) در 99 نفر (1/52%) از بیماران مشاهده شد و 28 نفر (7/14%) از بیماران سطح ویتامین D طبیعی داشتند. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر موید شیوع نسبتا بالای کمبود ویتامین دی در مادران باردار بود و ریسک عوامل مهم آن تماس ناکافی با آفتاب و نوع پوستی مادر بود..