SELF-ETCH ADEZİVİN TEK KAT VEYA ÇOK KAT UYGULAMASININ MAKASLAMA DİRENCİ ÜZERİNE ETKİSİ - Adil Nalçacı; Meriç Salbaş (Ankara University, 2005)
Bu in-vitro çalışmanın amacı, yeni geliştirilenbir self-etch adezivin dentin yüzeylerine bir kat, ikikat ve üç kat uygulamasının makaslama direnciüzerine etkilerini incelemektir. 45 adet daimi molardişlerin mine dokuları 360-grit zımpara ilekaldırıldıktan sonra, ortaya çıkan dentin yüzeylerine Adper Prompt L-Pop APP üç farklı tabakaolarak uygulandı. Tek kat uygulaması Kontrol :Örneklere APP 15 saniye süre ile sürüldü 3 saniyehava sıkıldı ve 10 saniye halojen ışık ile polimerizeedildi n=15 . İki kat uygulaması: Örneklere ikidefa üst üste tek kat uygulaması yapıldı n=15 . Üçkat uygulaması: Örneklere üç defa üst üste tek katuygulaması yapıldı n=15 . Tüm self-etch adezivuygulanmış örneklere 2 mm uzunluğunda ve 4 mmgenişliğindeki silindir teflon kalıp içerisine kompozit rezin Z250 yerleştirildi ve 40 saniye polimerize edildi. Örnekler 24 saat 37 °C' de distile suiçerisinde bekletildi. Örneklerin makaslama dirençlerini tespit etmek için her örnek instron universaltest makinesine Lloyd yerleştirildi ve dakikadakihızı 0.5 mm/dak olacak şekilde, örneklerekırılıncaya kadar yük uygulandı. İstatistiksel analiztek yönlü varyans analizi ANOVA ve Duncan testiile yapıldı. İki kat APP uygulaması ile en yüksekmakaslama direnci sonuçları 10.6 ± 2.1 MPa eldeedildi P0.05 . Bu in vitro çalışmasonuçlarına göre yeni geliştirilen APP' un iki katuygulaması ile dentinde iyi bir bağlanmasağlanmıştır