ВИБІР РАЦІОНАЛЬНОЇ АНТИБАКТЕРІАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ ІНФЕКЦІЙ СЕЧОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАННЯ, ВІКУ ТА СТАТІ ДИТИНИ - V. V. Bezruk (Bukovynian State Medical University, 2015)
Мета. Встановити взаємозв'язки чутливості до антибіотиків серед основної групи збудників інфекцій сечової системи - штамів бактерій родини Enterobacteriaceae (за винятком протея) з віком та статтю пацієнтів серед дитячого населення Чернівецької області. Матеріали і методи. У продовж 2009 - 2013 рр. проведено бактеріологічне дослідження 2432 зразків сечі дітей-пацієнтів лікувальних закладів м. Чернівці та області з метою верифікації діагнозу «інфекція сечової системи» (ІСС). Виділено 446 штамів бактерій родини Enterobacteriaceae (за винятком протея) в етіологічно значущих кількостях. Вивчена чутливість виділених штамів до антибіотиків. Результати. Встановлена залежність антибіотикочутливості основної групи збудників ІCС - ентеробактерій (за винятком протея) від віку пацієнтів при хронічних формах інфекційного процесу і відсутність такої залежності серед штамів, виділених при гострих формах. Висновок. Зниження чутливості до антибіотиків відбувається в певній послідовності: серед дітей до 3 років спостерігається зниження чутливості виділених збудників до пеніцилінів, у віці 4-6 років зафіксовано початок зниження чутливості до фторхінолонів, а у віковій групі 7-14 років - до цефалоспоринів.