İngilizce Dersinde UbD Temelli Yaratıcı Drama Etkinliklerinin Öğrenciler Üzerindeki Yansımalarının İncelenmesi - Zaika Tuğçe Bodur; Nihal Yurtseven (Istanbul Kültür University, 2021)
Bu araştırmanın amacı İngilizce dersinde UbD temelli yaratıcı drama etkinliklerinin ortaokul öğrencileri üzerindeki yansımalarının incelenmesidir. Araştırma olgubilim deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını ortaokul yedinci sınıfa devam eden 15 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci dört hafta boyunca devam etmiştir. Öncelikle İngilizce derslerinde kullanılmak üzere UbD planları hazırlanmış ve bu planlara yaratıcı drama etkinlikleri entegre edilmiştir. Sonrasında ünite planının uygulaması gerçekleşmiştir. Her yaratıcı drama etkinliğinin sonunda öğrencilerden günlük tutmaları istenmiş ve bu sayede onların ne kadar ilerlediklerini göstermeleri ve görüşlerini kendi ana dillerinde ifade etmeleri beklenmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, yaratıcı drama ile yapılan etkinlikler sonunda öğrencilerin öz güvenlerinin arttığını ve geleneksel yöntem ile işlenen İngilizce dersinden daha çok aktif katılımda bulunduklarını ortaya koymuştur. Öğrencilerin kendi öğrenme süreçleri hakkında farkındalıklarının gelişmesi adına benzer araştırmalara gelecekte de yer verilebilir ve uygulama süresi daha uzun tutulabilir.