Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Karar Verme ve Eleştirel Düşünme Becerilerinin İncelenmesi - Tuğba Aydemir Özalp; Mine Canan Durmuşoğlu (Istanbul Kültür University, 2023)
Araştırmada 5-6 yaş grubu çocukların karar verme ve eleştirel düşünme becerilerinin düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca belirlenen bazı değişkenlerin karar verme ve eleştirel düşünme becerileri ile ilişkileri de değerlendirilmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak "Demografik bilgi formu", "Karar Verme Becerileri Değerlendirme Aracı-Çocuk Formu" ve "5-6 Yaş Çocukları İçin Eleştirel Düşünme Becerileri Testi (ÇEDT)" kullanılmıştır. Verilerin analizinde Spearman korelasyon katsayısı analizi, Mann Whitney-U Testi ile Kruskal Wallis-H Testi yapılmıştır. Sonuçta çocukların karar verme ve eleştirel düşünme beceri seviyelerinin orta düzeyde olduğu ve iki beceri puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Çocukların, anne öğrenim durumu, anne çalışma durumu, kardeş sayıları ve diğer kardeşlerin yaşı ile eleştirel düşünme becerisi puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunurken, anne öğrenim durumu ve anne çalışma durumu ile karar verme becerisi puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca cinsiyet, okul öncesi eğitim alma süresi ve baba öğrenim durumu ile karar verme ve eleştirel düşünme beceri puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur.