Krátkodobý vplyv pozorovania vybraných zástupcov hmyzu na predstavy a vedomosti žiakov o hmyze - Radoslav Kvasničák; Katarína Korecová (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2015)
V predkladanom výskume bolo zistené ako zážitkové vyučovanie v školskom prostredí ovplyvňuje vedomosti a predstavy žiakov o hmyze, ktorý u žiakov najmä v mladšom školskom veku vzbudzuje skôr odpor až strach a patrí tým k menej obľúbeným skupinám organizmov. Ako modelové druhy hmyzu na jednoduché pozorovanie a pokusy v školskom prostredí boli vybraté dva druhy hmyzu, a to výzorom a veľkosťou atraktívna pakobylka rožkatá (Baculum extradentatum) a svrček domový (Acheta domestica) s menšími rozmermi tela a typickým bipédnym skákaním a cvrlikavým zvukom. Väčšina zahraničných výskumov zisťovala relatívne dlhodobé vplyvy manipulácie s biologickým objektom a ich vplyv na formovanie žiackych postojov ku hmyzu. Následne v uvedenom výskume zisťujeme krátkodobý vplyv pozorovania atraktívneho správania vybraných zástupcov hmyzu a ich pôsobenie na vytváranie žiackych vedomostí a predstáv. Úroveň poznatkového systému o hmyze bola u žiakov identifikovaná na základe testových otázok s výberom odpovede hodnotených bipolárne (1/0) s obsahovým zameraním na stavbu tela, obehovú sústavu, dýchaciu sústavu, ústne ústroje a vývinové štádiá hmyzu. Predstavy o vybraných zástupcoch hmyzu boli u žiakov základných škôl mapované pomocou merného nástroja projekčnej techniky s hodnotou reliability (Cronbachovo alfa, α = 0,68). V žiackych kresbách boli hodnotené bipolárne (1/0) nasledovné atribúty: ako stavba tela, počet končatín, zmyslové orgány a znázornenie farby uvedeného hmyzu. Následne sme zistili, že vedomosti a predstavy o hmyze sa po manipulácii s biologickým objektom vo výskumných skupinách výrazne líšili, pričom modelovy druh pakobylky sa javí pre žiakov svojím mimetickým správaním atraktívnejším druhom ako menej výrazný svrček, známy u žiakov svojím rýchlym pohybom skákania. Zistené výsledky výskumu poukazujú aj na krátkodobý efekt formovania žiackych vedomostí a predstáv o hmyze vplyvom manipulácie s biologickým objektom a pozorovaní realizovaných v bežných školských podmienkach.