Opplevelse av trygghet i hjemmebasert palliativ omsorg: pasienters og pårørendes perspektiv - Gunhild Lein Lersveen; Siri Andreassen Devik (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2021)
For at hjemmet skal fungere som en god arena for palliativ behandling og omsorg, må samspillet mellom pasienten, pårørende og helsetjenesten baseres på trygghet. Hva som fremmer trygghet, er tidligere undersøkt både fra pasientens og pårørendes side, men sjelden sett som et samlet perspektiv med utgangspunkt i relasjonen mellom dem. Selv om det i dag anerkjennes at palliativ omsorg er relevant ved en rekke kroniske og progredierende sykdommer, er relevant kunnskap og tjenester konsentrert om kreftomsorg. Hensikten i denne studien var derfor å undersøke hva som fremmer trygghet hos pasienter og deres pårørende når de mottar palliativ behandling og omsorg i hjemmet, uavhengig av diagnose. Studien anvendte kvalitative intervju med 14 deltakere (sju pasienter og sju pårørende) fra fire kommuner i Midt-Norge. Vi gjennomførte analysen med kvalitativ innholdsanalyse, og det resulterte i tre hovedkategorier: Trygghet i å være i sitt hus og bomiljø; Trygghet i å motta tjenester og dele ansvar; og Trygghet i å ha tillit til at hjelpen vil være der når den trengs, med tilhørende underkategorier. Relasjoner som var kjente, innfridde og skapte håp, fremmet en felles situasjonstrygghet hos pasienter og pårørende, selv om sykdomsbildene var ulike.