Wychowanie do wolności w ruchach katolickich - Paweł Kaźmierczak (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Gerald O'Collins w artykule 'Czym jest prawdziwa wolność?'wskazuje na postępujący rozpad więzi rodzinnych, społecznych i religijnych, będący wynikiem procesów urbanizacyjnych. Utrata poczucia zakorzenienia i przynależności, atomizacja i indywidualizacja społeczeństwa była jednym z czynników, który doprowadził do przeciwstawienia ludzkiej wolności Bogu. Człowiek zatem stanął przed wyborem "albo Bóg, albo wolność"...