Sınıf Öğretmeni Adaylarının Gelecekteki Mesleki Yeterliklerine Yönelik Görüşleri - Asena Ayvaz; Ensar Aydın; Mustafa Bektaş (Sakarya University, 2015)
Bir toplumun geleceğini yönlendiren en önemli mesleklerden biri öğretmenliktir. Özel bir ihtisas mesleği olan öğretmenliğin icra edilebilmesi için bir takım yeterliliklere sahip olunması gerekir. Bu yeterlikleri MEB; kişisel ve mesleki gelişim, öğrenciyi tanıma, öğretme ve öğrenme süreci, izleme ve değerlendirme, okul-aile ve toplum ilişkileri, program ve içerik bilgisi başlıkları altında toplamıştır. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının öğretmen yeterliklerine yönelik kuvvetli ve eksik yanları ile fırsat ve engel durumlarına yönelik görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada ilişki aramayan tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırma 4. sınıfa devam eden 47 sınıf öğretmeni adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler 20 açık uçlu sorudan oluşan Öğretmen Adayı Mesleki Yeterlikleri Görüş Anketi ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmış ve ilgili tema ve alt temalara yönelik kodlar oluşturulmuştur. En sık tekrarlanan kodlar ise kuvvetli yön alt temasında öğrenci gelişim özelliklerini ve bireysel farklılıklarını dikkate alma, eksik yön alt temasında öğretim programlarını uygulama, fırsat alt temasında teknolojik imkânlar, engel alt temasında ise bilinçsiz ve sosyo ekonomik düzeyi düşük veli olarak belirlenmiştir.