مقایسه کیفیت زندگی بیماران اختلال هویت جنسی پس از عمل جراحی تغییر جنسیت با زنان عادی در شهر تهران در سال 1391 - سیده فاطمه واثق رحیم پرور; مهدیه سادات موسوی; فیروزه رئیسی رئیسی; فریده خدابنده; ناصر بحرانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: ارتقاء کیفیت زندگی، تلاش اساسی جوامع بشری است. بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی نیز به دلیل وجود مسائل جنسیتی و فشارهای وارده به آنها، بیشتر در معرض خطر مشکلات روانی قرار دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران اختلال هویت جنسی پس از عمل جراحی تغییر جنسیت با زنان عادی انجام شد. روش‌کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در شهر تهران و سال 1391 بر روی 46 تبدل خواه جنسی مرد به زن انجام شد. جهت مقایسه کیفیت زندگی و عوامل فردی مرتبط با آن، 184 نفر از بین زنان عادی به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. جهت بررسی کیفیت زندگی واحدهای پژوهش، ابتدا اطلاعات فردی آنان گردآوری شد و سپس پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی (SF36) در هر دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  (نسخه 18) و آزمون های تی مستقل و آنووا (یک طرفه، توکی و چند متغیره) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: مقایسه کیفیت زندگی در زنان تبدل خواه جنسی بر حسب متغیرهایی نظیر سطح تحصیلات در بُعد عملکرد جسمانی (04/0=p)، وضعیت شغلی در ابعاد عملکرد اجتماعی و سلامت عمومی (به ترتیب 03/0=p و 01/0=(p، سابقه علائم روانپزشکی در بُعد سلامت روان (03/0=p) و کفایت درآمد در بعد سلامت عمومی (01/0=p) معنی دار بود. نتیجه‌گیری: نمره کل کیفیت زندگی زنان تبدل خواه جنسی، مشابه زنان عادی است. کیفیت زندگی زنان تبدل خواه در ارتباط با عوامل متعددی نظیر سطح تحصیلات، شغل، کفایت درآمد و ثبات روانی افراد قرار دارد.