Funkcje społeczne rodziny i jej zagrożenia na przykładzie regionu warmińsko-mazurskiego - Jacek Marek Nogowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Rodzina, postrzegana jako najmniejsza jednostka społeczna, stanowi fundament całego społeczeństwa i spełnia trzy podstawowe funkcje: prokreacyjną, edukacyjną i gospodarczą. Wśród przyczyn problemów współczesnych rodzin wymienia się między innymi pogarszające się warunki ekonomiczne, tj. wysokie bezrobocie, niskie płace, wzrost zarówno kosztów utrzymania, jak i edukacji. Innym zagrożeniem prowadzącym do rozpadu rodziny jest nasilenie zjawisk patologicznych m.in. alkoholizm, narkomania, przemoc domowa i przestępczość. Jako zagrożenia wymienia się również zanikanie rodziny wielopokoleniowej oraz spadek liczby dzieci w rodzinie.