Роль корекції ендотеліальної дисфункції в комплексній профілактиці гіпертензивних ускладнень вагітності - Iu.V. Davydova; A.Yu. Lymanska (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - вивчити ефективність корекції ендотеліальної дисфункції введенням L-аргініну в комплексній профілактиці розвитку тяжких гіпертонічних розладів у вагітних. Матеріали та методи. У дослідженні взяла участь 81 вагітна жінка з прееклампсією в анамнезі. Розподіл на групи проводили залежно від призначеного лікування. До 1-ї групи увійшло 27 жінок, які, крім базової профілактики прееклампсії (малі дози аспірину з 12 тижнів, препарат кальцію 1000 мг на добу з 16 тижнів), отримували тівортін до зачаття і під час вагітності; до 2-ї групи - 54 жінки, які отримували лише базову профілактику прееклампсії. Контрольну (3-тю) становили 16 здорових жінок із фізіологічним перебігом вагітності. Учасниці 1-ї групи під час перебування в стаціонарі отримували L-аргінін внутрішньовенно (в/в) (4 г) + 2 мірні ложки 2 рази (4 г) per os на добу за 40 хвилин до вживання їжі, потім по 3 мірні ложки 2 рази (6 г на добу). Середня кількість крапельниць становила 6. Функцію ендотелію оцінювали за загальновизнаним неінвазивним манжетним методом, який базується на принципі ультразвукової оцінки зміни діаметра плечової артерії у відповідь на відновлення кровотоку в ній після коротко-термінової компресії верхньої кінцівки манжетою. Фізичний стан і витривалість оцінювали за загальноприйнятою методикою 6-хвилинної ходьби. Якість життя вагітних, які в минулому перенесли тяжку прееклампсію, оцінювали поетапно - за шкалою якості життя, пов'язаної зі здоров'ям (HRQoL) і шкалою, розробленою Всесвітньою організацією охорони здоров'я (WHOQOL-BREF). Результати. В основі артеріальної гіпертензії та прееклампсії лежать зміни ендотелійзалежної вазодилатації (ЕЗВД). Позитивний вплив на функцію ендотелію значно поліпшує показники фізичного самопочуття та якості життя. За результатами тесту з 6-хвилинною ходьбою в 1-й групі виявлено кращі показники, ніж у 2-й групі (відповідно 409±23 м проти 381±32 м; р<0,05), у контрольній групі цей показник становив 473±32 м (р<0,05 за 1 та 2-ю групами). Проте цей показник вірогідно поліпшився у вагітних 1-ї групи після в/в введення L-аргініну: 441±12 м (p<0,05 порівняно з показником до в/в введення). За даними оцінювання якості життя вагітних досліджуваних груп, показники якості життя за всіма напрямами були вірогідно нижчими в жінок 1-ї групи, що пов'язано зі значно гіршими даними анамнезу таких жінок. За результатами оцінювання показників ЕЗВД та ендотелійнезалежної вазодилатації встановлено, що в жінок 1-ї групи в І триместрі показник до в/в введення становив 5,09±0,44, а після - 8,21±0,24, що свідчить про вірогідне поліпшення показників ЕЗВД (на 49,1%) у 28-32 тижні, також немає народження дітей з масою тіла менше 1500 г. Висновки. У групі вагітних високого ризику застосування L-аргініну в комплексній профілактиці прееклампсії дає змогу знизити ризики виникнення ранньої тяжкої прееклампсії, зменшити медикаментозне навантаження дво- та трикомпонентної гіпотензивної терапії. Підвищення фізичної витривалості, якості життя, поліпшення результатів вагітності обумовлені позитивним впливом на функцію ендотелію шляхом оптимізації ЕЗВД, пов'язаної із забезпеченням субстрату L-аргініну для повноцінного синтезу оксиду азоту. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.