بازشناسی مؤلفه‌های اثرگذار سلامت معنوی بر سلامت انسان - Maryam Safara; Maryam Ghasemi-Yazdabadi; Atefeh Heyrat; Asie Rezaeinasab (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
سابقه و هدف: سلامت معنوی شاخه‌ای از سلامت است که می‌توان آن را جامع تمام ابعاد سلامت در نظر گرفت؛ به‌طوری که با رسیدن به کمال سلامت معنوی، دیگر ابعاد سلامت نیز مسیر رشد و کمال را طی خواهد کرد. سلامت معنوی حالتی از داشتن و برخوردارشدن از حس پذیرش، اتصال به قدرتی برتر و طی مسیر در جهت خواست آن قدرت و یکپارچگی در کل وجود بر مبنای مسیر تعیین‌شده از سوی قدرت برتر (خداوند) است. در این پژوهش به بررسی و بازشناسی مؤلفه‌های اثرگذار سلامت معنوی بر سلامت انسان پرداخته شد تا مسیر هموارتری فرا روی پژوهش‌های بعدی پژوهشگران قرار گیرد. روش کار: روش پژوهش حاضر توصيفي-كتابخانه‌اي است. در گردآوري مطالب کلیدواژه‌های سلامت معنوی، معنویت، سلامت معنوی-سلامت انسان و معنویت-سلامت انسان و معادل انگلیسی آنها در بازۀ زماني سال‌هاي 2010 تا 2020 با جست‌وجو در پایگاه‌های گوگل اسكولار، نورمگز، اس.آی.دی، اسکپوس، پاب‌مد و مگيران بررسی شد. در اين بازه بيش از 150 مستند بررسی شد و داده‌های مرتبط با سؤال‌های پژوهشی که بیشتر در مقالات با موضوع ارتباط‌سنجی و اثربخشی ابعاد مختلف سلامت معنوی در  ارتباط با زندگی انسان بود، بررسی شد. مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند. یافته‌ها: پس از بررسی اسناد منتخب، یافته‌های حاصل از مستندات نشان داده است که بیشتر تحقیقات در حیطۀ تأثیر یا رابطۀ سلامت معنوی با سلامت عمومی، سلامت ‌روان، پیشرفت بیماری، کیفیت زندگی و بهبود عملکرد اجتماعی انجام گرفته بود. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت که ارتقای سلامت معنوی در افراد در سلامت عمومی، بهبود روند بیماری‌ها و سلامت روان می‌تواند مؤثر واقع شود. همچنین لازم است برای سنجش سلامت معنوی ابزار متناسب با فرهنگ و گروه‌های مختلف سنی ساخته شود و در آیندۀ نزدیک به یکی از دامنه‌های علمی پرکاربرد تبدیل گردد.