A/J pelių linijoje esanti 10 chromosoma neveikia C57BL/J pelių raumenų savybių. Pelių modelis žmonių metabolizmo ir senėjimo tyrimuose - Edgaras Lapinskas; Aivaras Ratkevičius (Lithuanian Sports University, 2020)
Tyrimo pagrindimas. Raumenų masė yra vienas iš esminių rodiklių, kurie paveikia atsigavimą po sunkios ligos ar traumos. Maža raumenų masė susijusi su didesne ligonių, sergančių vainikinių arterijų ligomis, mirštamumo rizika (Nichols et al., 2019. Sarkopenijos paplitimas tarp senyvo amžiaus žmonių apima nuo 7 iki 50% populiacijos (Bijlsma et al., 2013). Dėl savo filogenetinio panašumo pelės ilgą laiką tarnavo kaip žmogaus biologijos modeliai, įskaitant genetinių raumenų masę lemiančius veiksnius (Morse, 2007). Mūsų tikslas buvo ištirti, ar A/J pelių linijos 10 chromosomoje esantys genų variantai veikia C57BL/6J pelių linijos raumenų Metodai. Ištyrėme C57BL / 6J (B6, n = 11) ir C57BL/6J-Chr10A/J/NaJ (B6.A10, n = 10) pelių linijas. B6.A10 linija turi B6 linijos genetinį foną, tačiau skiriasi 10 chromosoma, kuri yra iš A/J linijos, vietoj 10 chromosomos - iš B6 linijos. Buvo įvertinta kūno masė, plekšninio raumens masė ir morfometrinės savybės, blauzdikaulio Rezultatai. Plekšninio raumens masė nesiskyrė tarp B6 ir B6.A10 linijų (9.3 ± 0.7 mg ir 9.8 ± 0.4 mg atitinkamai, p > 0.05). Taip pat nenustatėme skirtumo tarp raumeninių skaidulų kiekio (860 ± 148 ir 913 ± 136, atitinkamai B6 ir B6.A10 linijų, p > 0.05). B6 ir B6.A10 pelės turėjo vienodą raumeninių skaidulų skerspjūvio plotą: I tipo skaidulų (1616 µm² ± 303 ir 1752µm² ± 136, B6 ir B6.A10 linijos atitinkamai, p > 0.05) ir II tipo skaidulų (1689 µm² ± 291 ir 1734µm² ± 179, B6 ir B6.A10 linijos atitinkamai, p > Išvada. 10 chromosoma, esanti B6.A10 pelių linijoje neturi jokių genų, kurie gali paveikti B6 linijos pelių raumenų savybes. Raktažodžiai: raumenų masė, skerspjūvio plotas, raumeninės skaidulos.