HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME TUTUMLARI VE ETKİLEYEN ETMENLER - Yıldız Denat (Sakarya University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin öğrenmeye ilişkin tutumlarını ve etkileyen etmenleri belirlemektir. Gereç-yöntem: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olup, çalışmanın örneklemini Türkiye'nin batısındaki bir sağlık yüksekokulunun hemşirelik bölümünde öğrenim gören, çalışmaya katılmayı kabul eden 596 öğrenci oluşturmuştur. Veriler öğrencileri tanıtıcı özellikleri içeren bilgi formu ve "Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği" ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, ortalama±standart sapma ile Mann-Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.57±1.60 olup, %72.1'inin kız %96'sının bekar, %32.9'unun 1. Sınıf olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenmenin doğasına ilişkin tutumlarının (28.96±4.25), öğrenmeye ilişkin beklentilerinin (37.42±5.96), öğrenmeye açıklığa ilişkin tutumlarının (41.9±7.52) olumlu yönde yüksek olduğu bunun yanında öğrenmeye ilişkin kaygılarının da (36.68±7.13) yüksek olduğu belirlenmiştir. Kız öğrencilerin ve bekar öğrencilerin öğrenmeye ilişkin beklentilerinin, öğrenmeye açıklığa ilişkin tutumlarının daha yüksek olduğu (p lt;0.05) saptanmıştır. Araştırmada düzenli kitap okuyan, hemşirelik mesleğini isteyerek tercih eden ve hemşirelik mesleğinden memnun olanların öğrencilerin öğrenmeye ilişkin beklentilerinin ve öğrenmeye açıklıklarının daha yüksek olduğu (p lt;0.05), öğrenmeye ilişkin kaygılarının ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenmeye ilişkin tutumlarının olumlu yönde yüksek olduğu, kızların ve bekar öğrencilerin öğrenmeye ilişkin beklentilerinin, öğrenmeye açıklıklarının daha fazla olduğu, sınıf düzeyinin öğrenmenin doğasını etkilediği, düzenli kitap okuma, mesleği isteyerek tercih etme ve meslekten memnuniyetin öğrencilerin öğrenmeye ilişkin beklentilerini, öğrenmeye açık olma durumlarını arttırdığı ve öğrenmeye ilişkin kaygı düzeylerini düşürdüğü belirlenmiştir.