Aspectul cosmetic evolutiv al feței la copiii cu despicături craniofaciale. - Silvia Railean; Roman Lupan; Cristina Poştaru; Gheorghe Granciuc; Gheorghe Ţîbîrnă (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Introducere. A fost apreciat aspectul cosmetic al feței la copiii cu despicături faciale. Copiii cu despicături faciale permanent prezintă probleme de integrare socială. Tot mai multe studii dovedesc riscul înalt de dezvoltare la acești copii de anxietate psihoemoțională și sindromului depresiv. Scopul. În acest studiu am pus scopul de a face un studiu cu privire la aprecierea aspectului estetic evolutiv al feței la copiii cu despicături faciale totale bilaterale și unilaterale în perioada preoperatorie, imediat postoperatorie și la distanță. Rezultate. S-a constatat că defectele estetice ale feței în perioada preoperatorie sunt mult mai nefavorabile în comparați cele imediat postoperatorii. Preoperatoriu 4,8 un și 2,48 un; postoperatoriu 2,16 un și 0,84 un. În același timp s-a demonstrat că odată cu vârsta defectele estetice se înrăutățesc. (2,72 un și 1,92 un). Concluzie. Aspectul estetic nefavorabil este prezent permanent la copiii cu despicături faciale bilaterale și unilaterale. Defectul estetic este un factor cu risc major de dezvoltare a problemelor psihoemoționale.