Interpohlavné rozdiely žiakov nižšieho sekundárneho vzdelávania z pohľadu sociálnych zručností - Eva Lörinczová; Robert Tomšik (Paidagogos - Society For Philosophy, Theory and Praxis of Education, 2016)
Žiaci môžu mať v školskej triede ťažkosti pri budovaní vzťahov so svojimi rovesníkmi. Dôležitou podmienkou pre rozvíjanie pozitívnych vzťahov a participácie s rovesníkmi je disponovať relevantnými sociálnymi zručnosťami. Táto štúdia sa zameriava na sociálne zručnosti žiakov nižšieho sekundárneho vzdelávania v kontexte interpohlavnej odlišnosti. Prostredníctvom upravenej posudzovacej škály (SSRS; Gresham, Elliott, 1990) sa vykonával zber dát na vzorke 105 žiakov 9. tried bežných základných škôl. Analýza sa zakladala na troch premenných: Spolupráca, Asertivita, Empatia. Výsledky ukazujú, že priemerné hodnoty sociálnych zručností dievčat sú vyššie ako u chlapcov. Štatisticky významný rozdiel medzi predmetnými žiakmi sme zistili v premennej Empatia. Možno konštatovať, že dievčatá nemajú problém s empatickými prejavmi voči svojim rovesníkom.