ВЛИЯНИЕ ВОЗЗРЕНИЙ НИККОЛО МAКИАВЕЛЛИ О ПРИРОДЕ ЧЕЛОВЕКА НА ТЕОРИЮ И МЕТОДОЛОГИЮ ИЗУЧЕНИЯ ЛИЧНОСТИ В ПСИХОЛОГИИ - Ludmila ANŢIBOR (Moldova State University, 2017)
В статье обосновывается соотношение содержания учения Никколо Макиавелли и «макиавеллизма» как объекта психологической науки. Выявлено влияние идей Макиавелли на теорию и методологию изучения личности в психологии. Показано, что идеи Макиавелли о природе человека получили дальнейшее развитие в культурно-исторической концепции Л.С. Выготского о развитии высших психический функций человека и субъективно-деятельностном подходе, обосновывающем способность человека к самодетерминации (С.Л. Рубинштейн, А.Н. Леонтьев, А.В. Брушлинский). Установлено, что изучение макиавеллизма в психологии основывается на положении о деятельности как процессе внутреннего противоречия и об относительной самостоятельности единиц деятельности: действия, операции (предметной деятельности), мотивы, цели, условия (внутренней деятельности). IMPACTUL IDEILOR LUI NICCOLO MACHIAVELLI DESPRE NATURA UMANĂ ASUPRA TEORIEI ŞI METODOLOGIEI STUDIERII PERSONALITĂŢII ÎN PSIHOLOGIE În articol este fundamentat raportul dintre învăţătura lui Niccolo Machiavelli şi "machiavelismul" ca obiect al ştiinţei psihologice. Se dezvăluie influenţa ideilor lui Machiavelli asupra teoriei şi metodologiei studierii personalităţii în psihologie. Se arătă că ideile lui Machiavelli despre natura umană au fost dezvoltate în teoria cultural-istorică a lui L.S. Vâgotsky despre dezvoltarea funcţiilor psihice superioare ale omului şi în abordarea activităţii subiectului, care justifică capacitatea lui la autodeterminare (S.L. Rubinstein, A.N. Leontiev, A.V. Brushlinskii). S-a constatat că studiul machiavelismului în psihologie se bazează pe noţiunea de activitate, perceput ca proces contradictoriu, şi pe ideea autonomiei relative a unităţilor activităţii - acţiuni şi operaţii (activitate obiectuală), motivaţie, scop şi condiţii (activitatea internă).