Podmiotowe źródła obywatelstwa - Karolina Rozmarynowska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2018)
Przedmiotem rozważań podjętych w artykule "Podmiotowe źródła obywatelstwa" jest obywatelstwo ujęte jako kategoria normatywna. Autorka starała się wyjaśnić, na czym polega moralny wymiar obywatelstwa, przekraczający i rozszerzający jego znaczenie prawne i polityczne. W tym celu wskazuje na te kategorie etyczne, które w sposób szczególny odnoszą się do ideału obywatela. Zastanawiając się na tym, jaki jest etos obywatela, tzn. jakie cnoty, kompetencje i formy uczestnictwa kształtują postawę obywatelską, podjęta została próba identyfikacji tych struktur podmiotowych i osobowych, które umożliwiają realizację obywatelstwa, rozumianego jako współdziałanie w trosce o wspólnotę. Przeprowadzone analizy stanowią więc próbę poszukiwania jego podmiotowych źródeł, czyli takich, które łączą się z ludzką wolnością, świadomością i sprawczością.