Вплив змагальних навантажень на організм юних бігунів на середні дистанції - Михайло Степанович Мороз; Анатолій Григорович Карабанов (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Ця стаття присвячена питанням планування змагальної діяльності та впливу подвійних стартів на функціональний стан організму й рівень фізичної працездатності юних бігунів на середні дистанції. У статті показано, що тренери юних спортсменів не завжди дотримуються вимог положення про ДЮСШ, дозволяють бігунам на одних змаганнях стартувати на двох і навіть на трьох дистанціях, залучають юних бігунів стартувати зі спортсменами старших вікових груп, а після змагань проводять тренувальні заняття, незважаючи на незадовільне самопочуття, що таїть у собі зниження працездатності й перенапруження серцево-судинної системи. У статті визначено вплив одноразових і дворазових стартів в один день на рівень фізичної працездатності та функціональний стан ССС юних бігунів на середні дистанції. Розроблено методичні рекомендації для тренерів, які мають контролювати фізичний стан юних спортсменів і не допускати перенапруження й перетренованості їхнього організму.