توسعه مدل ارزیابی عملکرد مدارس جمهوری اسلامی ایران براساس الگوی کارت امتیاز متوازن (مطالعه موردی مدارس پروژه ایماوا) - محمدمهدی مهربان هلان; سروش ملکوتی خواه; علیرضا علی احمدی (Shahed Behesti University, 2021)
هدف: تحقیق حاضر با هدف "توسعه مدل ارزیابی عملکرد مدارس جمهوری اسلامی ایران" با استفاده از الگوی "کارت امتیازی متوازن" انجام شده است. در همین راستا با تحلیل نتایج پروژه ملی ایماوا (الگوی یک مدرسه ایرانی و اسلامی) و سایر مطالعات تکمیلی، مهم‌ترین شاخص‌های کلیدی شناسایی شده است.مواد و روش‌ها: از لحاظ روش‌شناسی، رویکرد پژوهش ترکیبی است. بدین معنا که در گام اول (با رویکرد کیفی) ابتدا به مطالعه اسناد و تحقیقات مرتبط و بررسی اسناد و مدارک جمع‌آوری شده در پروژه ایماوا پرداخته شد و پس از آن مصاحبه‌های جمع‌آوری شده در پروژه (491 مصاحبه با مدیران، معاونین، معلمین و اولیاء دانش‌آموزان) مورد ارزیابی قرار گرفت که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و با بررسی متون 100 مصاحبه با مدیران و معاونین مدارس تحقیق به مرحله اشباع نظری رسید.بحث و نتیجه‌گیری: در بررسی‌های انجام شده 54 شاخص در خصوص ارزیابی عملکرد مدارس جمهوری اسلامی ایران احصاء شد که در قالب 15 مقوله و 5 بعد "مالی"، "فرایندهای داخلی"، "رشد و یادگیری"، "مشتری مداری"(ابعاد مدل کارت امتیاز متوازن متعارف) و بعد "مدیریت و مدرسه‌داری" قرار گرفتند. در مرحله دوم پژوهش (رویکرد کمی) با استفاده از "پرسشنامه محقق ساخته" و بکارگیری روش "تحلیل سلسله مراتبی و مقایسات زوجی"، مقوله‌های بدست آمده توسط تعدادی از خبرگان مورد مقایسه قرار گرفتند. از آنجا که مقوله‌ها از درون نتایج بررسی اسناد و مصاحبه‌ها بدست آمده است، روایی محتوایی آن براساس "دیدگاه متخصصین" بررسی شد. هم‌چنین با توجه به مقایسات گروهی انجام شده با استفاده از نرم‌افزار EXPERT CHOICE، نتایج ارزیابی و بهترین گزینه‌ها انتخاب شد.براساس نتایج حاصل شده از مطالعات، مقوله‌های "اهداف و راهبردهای مدرسه" و هم‌چنین "مدیریت نیروی انسانی" از بعد "مدیریت و مدرسه‌داری"، به‌عنوان مهم‌ترین مقوله‌ها و "برنامه‌های بهداشتی مدرسه" از بعد "فرایندهای داخلی" به‌عنوان کم اهمیت‌‌ترین مقوله است.