Aikidocuların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi - Hasan Abanoz (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırma, aikido sporu yapan bireylerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 62 erkek (%56,9) ve 47 kadın (%43,1) olmak üzere toplamda (n=109) kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi olarak (p<0,05) değeri kabul edilmiştir. Verilerinin analizlerinde; Kötü Beslenme (KB) alt boyut skor ortalamasında, yaş değişkenine göre, Beslenme Hakkında Bilgi (BHB) alt boyut skor ortalamasında, spor yaşı değişkenine göre, BHB ve Olumlu Beslenme (OB) alt boyutları ve ölçek genel ortalamasında, beslenme eğitimi alma durumu değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Katılımcıların SBİTÖ ölçek alt boyut ve toplam puanlarında, demografik özelliklerden cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu, yerleşim yeri ve barınma durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak; aikido sporu yapan bireylerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının yaş, spor yaşı ve beslenme eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaştığı söylenebilir.