NIVELUL SERIC AL PROTEINEI CATIONICE EOZINOFILICE ÎN RAPORT CU EOZINOFILIA ŞI VALOAREA OXIDUL NITRIC EXHALAT LA COPIII CU ASTM BRONŞIC ATOPIC SENSIBILIZAŢI LA AEROALERGENI - Ana-Maria Moiceanu Şovărel; Eugenia Buzoianu; Mariana Moiceanu; Doina Anca Pleşca (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Obiectiv. Evaluarea corelaţiei dintre nivelul seric al proteinei cationice eozinofilice (S-ECP) şi prezenţa eozinofiliei, respectiv nivelul oxidului nitric exhalat (FeNO), la copiii cu astm sensibilizaţi la aeroalergeni. Material şi metodă. Studiu prospectiv care a inclus 63 copii cu astm bronşic sensibilizaţi la aeroalergeni cu vârsta între 5 şi 18 ani, desfăşurat în Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu" între aprilie 2016 şi iulie 2017. Iniţial, s-au determinat nivelul S-ECP, prezenţa eozinofiliei şi valoarea FeNO. Ulterior, s-a evaluat semnificaţia statistică a corelaţiilor dintre S-ECP şi prezenţa eozinofiliei, respectiv valoarea FeNO. Rezultate. 22 dintre pacienţi au avut o valoare normală a S-ECP; dintre aceştia doar 8 prezentau eozinofilie. 41 dintre pacienţii testaţi au avut o valoare crescută a S-ECP; dintre aceştia 28 prezentau eozinofilie. Aplicând funcţia statistică Pearson Chi-Square Test pentru a evalua semnificaţia corelaţiei dintre valoarea crescută a S-ECP şi prezenţa eozinofiliei, am obţinut valoarea p = 0,0146 (semnificativă statistic). 15 dintre cei 22 pacienţi cu valoare normală a S-ECP aveau concomitent o valoare normală a FeNO, restul de 7 pacienţi având FeNO crescut. 17 dintre cei 41 pacienţi cu valoare crescută a S-ECP au avut valori normale ale FeNO, restul de 24 înregistrând valori crescute ale FeNO. Funcţia statistică Pearson Chi-Square Test aplicată pentru a evalua corelaţia dintre valoarea S-ECP şi nivelul FeNO a furnizat valoarea p = 0,0432 (semnificativă statistic). Concluzii. Nivelul crescut al S-ECP se corelează atât cu prezenţa eozinofiliei, cât şi cu valoarea crescută a FeNO la copiii cu astm sensibilizaţi la aeroalergeni.