Hemşirelerin Kalıcı Üriner Kateterizasyonda Mesane Jimnastiğine İlişkin Uygulama ve Görüşleri - Fatma Yılmaz; Dilek Özden (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2022)
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin kalıcı üriner kateterizasyonu sonlandırmadan önce mesane jimnastiğine ilişkinuygulama ve görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın evrenini, Ege bölgesindeki bir ilde yer alan iki farklı kurumda dahili,cerrahi ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 397 hemşire, örneklemini ise bu kliniklerde çalışan ve araştırmayakatılmayı kabul eden 280 hemşire oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde ve Ki-Kare testikullanılmıştır.Bulgular: Hemşirelerin %65,7'sinin kalıcı üriner kateteri sonlandırmadan önce mesane jimnastiği yaptığı,jimnastik yapanların ise sadece %40,2'sinin her zaman yaptığı belirlenmiştir. Hemşirelerin %2,5'i üriner kateteriçıkartmadan 10 saat önce mesane egzersizine başladıklarını, %22,9'u 1 saat kateteri klempli tuttuğunu, hemşirelerinyarısının(%50,7) kateteri 15 dakika süreyle serbest drenaja bıraktıklarını, %30,0'u 3 kez klempleme/serbest drenajtekrarı yaptığını belirtmiştir. Hemşirelerin mesane jimnastiği yapma durumu ile yaş ve toplam hizmet süresiarasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p