مقایسه بین اثر ضد قارچی فوماریا آفیسینالیس، اکیناسئا آنگوستیفولیا و سرکه های سیب، خرما و انگور با فلوکونازول در مقابله با کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا به دست آمده از کاندیدیازیس واژن - مجید باقری; مهناز محمودی راد; اردلان منصوری; شیما یونس پور; ربابه طاهری پناه (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: کاندیدیاز ولوواژینال، یک بیماری آزار دهنده در میان زنان است که عامل آن عمدتاً کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد قارچی سرکه خرما، سرکه سیب، سرکه انگور، عصاره متانولی تخم فوماریا آفیسینالیس (شاه تره) و عصاره متانولی بذر اکیناسئا آنگوستیفولیا (سرخار‌گل) در مقایسه با داروی فلوکونازول در جلوگیری از رشد دو گونه قارچ کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتای جدا شده از بیماران مبتلا به کاندیدیازیس واژن انجام شد. روش کار: این مطالعه سطحی مقطعی در سال1392 بر روی 49 نمونه از ترشحات واژینال زنان ولوواژینال مثبت که در بیمارستان مهدیه تهران به داروی فلوکونازول پاسخ نداده بودند، انجام شد. از این 49 نمونه، 13 مورد کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا تشخیص و جداسازی شد. عصاره گیاهان به روش خیساندن تهیه شد، سپس با روش آگار دیفیوژن و تعیین قطر هاله عدم رشد، میزان حساسیت و یا مقاومت کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا در مقابل ترکیبات گیاهی تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های ویلکاکسون و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. یافته ها: فلوکونازول در مقایسه با ترکیبات آلی مورد مطالعه، هاله عدم رشد بزرگتری داشت. با این حال سرکه سیب و انگور، تأثیر قابل توجهی در میان ترکیبات طبیعی داشتند. سایر ترکیبات اثربخشی قابل توجهی را نشان ندادند. نتیجه گیری: گیاهان پزشکی و سرکه ها هاله مهارکننده کوچک تری نسبت به فلوکونازول داشتند، عوارض جانبی جدی نداشتند و هزینه بسیار کمتری را تحمیل می کنند. علاوه بر این، روش مشخصی برای ارزیابی قابل اعتماد گیاهان با توجه به قطر هاله عدم رشد آن ها هنوز مشخص نشده است.