Yetiştirme Yurdunda Kalan 16-18 Yaş Grubundaki Adölesanların Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi - Şenay Akgün; Media Subaşı-baybuğa; Gülümser Kublay (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Araştırma, yetiştirme yurdunda kalan 16-18 yaş grubundakiadölesanların anksiyete düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan bu araştırmanın evrenini İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ilimizdeki Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yetiştirme yurtlarında kalan 16-18 yaş grubundaki 106 adölesan oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ve Spielberger'in Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, tek yönlü varyans analizi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda, 16-18 yaş grubundaki adölesanlarınduruma bağlı ve sürekli anksiyete puan ortalamaları orta düzeydeanksiyetenin varlığını göstermiştir. Adölesanların anksiyete ile baş etmede etkisiz yöntemleri tercih ettikleri, özellikle madde kullanımınınsık başvurulan bir yöntem olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu kurumlarda çalışan ya da bu kurumlara birinci basamaksağlık hizmeti sunan birimlerde çalışan hemşirelerin, adölesanları koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında değerlendirmeleri, orta düzeyde anksiyete açısından ele almaları ve adölesanlara anksiyete ileetkili baş etme yöntemleri konusunda eğitim vermeleri ve rehberlik etmeleri önerilmektedir