Wyobrażenia społeczne dotyczące osób należących do subkultury skinheadów - Ewa Kubicka (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2015)
Celem przedstawionych w artykule badań było określenie, jakie są współczesne wyobrażenia społeczne dotyczące subkultury skinheadów oraz jak kształtują się one w zależności od źródeł, z których ludzie czerpią wiedzę na temat tej subkultury. Analiza wyników badań pokazuje, że wyobrażenia społeczne i stosunek do subkultury skinheadów różnią się w zależności od źródeł z których respondenci czerpali wiedzę. Badania pokazały silny wpływ środków masowego przekazu na kształtowanie się negatywnego stosunku do tej subkultury. Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.