Natoński Bronisław SJ, Jezuici a Uniwersytet Krakowski w XVI wieku, "Klasycy Jezuickiej Historiografii" - Janusz Gajda (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Prezentowana książka rozpoczyna nową serię wydawniczą, zatytułowaną: Klasycy Jezuickiej Historiografii. Sam tytuł serii jest do pewnego stopnia prowokujący, wszak słowo "klasycy" wprowadzało nas zawsze w wielki świat ludzkiej myśli, którą człowiek starał się zgłębiać. W tym przypadku owi klasycy wywodzą się spośród jezuitów, a więc obszar naukowej penetracji jest wyraźnie zarysowany. Rzecz będzie o tych jezuickich autorach, którzy faktycznie tworzyli historię przez swe dzieła, na podstawie źródeł ustnych i pisanych. Te drugie są o tyle ważne, że stają się cennym dokumentem ludzkiej myśli, która w postaci dzieł ich życia staje się wartością ponadczasową. Tak też to rozumie wydawca, pisząc o tej serii: "Będziemy w niej przypominać szczególnie cenne prace zakonnych historyków dotyczące dziejów kultury polskiej, które w minionym okresie z różnych racji nie miały szansy dotrzeć do szerszego odbiorcy" (s. 5). Rzeczą więc godną uwagi i zgłębiania staje się pierwsza pozycja zainicjowanej serii wydawniczej, która jest dziełem ks. Bronisława Natońskiego i nosi tytuł Jezuici a Uniwersytet Krakowski w XVI wieku. Przywołanie tego autora jako primus inter pares serii stanowi w pewnym sensie wyznacznik zainicjowanego cyklu wydawniczego.