HEMŞİRELİK MESLEKSEL BECERİ LABORATUARINDAKİ PSİKOMOTOR BECERİ EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİ VE EĞİTİCİLER TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Samiye Mete; Nurcan Uysal (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2010)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, beceri listeleri, beceri adımlarının gerekçeleri,video ve senaryolar kullanılarak uygulanan psikomotor beceri eğitimine ilişkin öğrenci ve öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemektir.Yöntem: Araştırmaya, Ege Bölgesi'ndeki bir ilde bulunan bir üniversiteninhemşirelik yüksekokulunda 2007-2008 öğretim yılında ikinci sınıfta okuyantoplam 82 öğrenci ve bu sınıfın mesleksel beceri laboratuvar MBL çalışmalarına katılan 15 öğretim elemanı dahil edilmiştir. Çalışmada dört farklı konunun işlendiği laboratuar senaryoları, beceri listeleri ve videolar kullanılarak beceri eğitimi yapılmıştır.Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan "Mesleksel Beceri Geribildirim Formu" ile toplanmıştır. Bu form; planlama, uygulama ve öğrenmealt başlıklarını içeren toplam 12 maddeden oluşmaktadır. Her bir madde 0=Çok yetersiz ve 4= Çok iyi puanları arasında değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler her bir maddenin puan ortalamaları alınarak yapılmıştır.Bulgular: Laboratuar çalışmalarının geribildirim puan ortalamaları öğrenci-öğretim elemanı sırasına göre, istem alma ve oral lokal ilaç uygulama3.75, 3.40; koruyucu pozisyon verme 3.85, 3.22; intravenöz, intramuskülerve subkütan enjeksiyon uygulama 3.86, 3.72; intravenöz sıvı tedavisi uygulama 3.89, 3.52'dir. Öğrenciler; laboratuvar çalışmalarının zevkli, öğrenmeyikalıcı kılan ve problem çözme becerisini artırır özellikte olduğunu belirtmişlerdir. Öğretim elemanlarının geribildirimleri de öğrencilerin olumlu geribildirimlerini destekler niteliktedir. Sonuç: Laboratuar çalışmalarında kullanılan farklı yöntemlerin öğrencininöğrenmesini kolaylaştırdığı, merak ve motivasyon sağladığı belirlenmiştir.Öğrencinin laboratuara teorik hazırlık yaparak gelmesini sağlayacak yöntemler üzerine çalışılması önerilmektedir