КЛІНІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ ДО ПРОФІЛАКТИКИ ВНУТРІШНЬОМАТКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ ПРИ ПЕРЕДЧАСНОМУ РОЗРИВІ ПЛОДОРВИХ ОБОЛОНОК ТА НЕДОНОШЕНІЙ ВАГІТНОСТІ - S. P. Posokhova; K. O. Nitochko (Bukovynian State Medical University, 2019)
Вступ. Передчасний розрив плодових оболонок (ПРПО) при недоношеній вагітності частіше за все асоціюється з інфекцією, особливо на ранніх термінах вагітності. Мета дослідження. Визначити ефективність комплексного підходу (комбінована антибактеріальна терапія + скорочення латентного періоду) до профілактики внутрішньоматкової інфекції при ПРПО в термінах вагітності < 34 тижнів. Матеріали та методи. У дослідженні брали участь 150 жінок з одноплідною вагітністю та передчасними пологами на тлі ПРПО в термінах 22 - 33,6 тижні, у яких було обрано очікувальну тактику. Результати дослідження та їх обговорення. При застосуванні комплексного підходу мало місце достовірне зменшення відсотку жінок з гістологічними та клінічними проявами хоріонамніоніту в пологах, починаючи з 28 тижня вагітності - покращення стану дітей при народженні, зниження захворюваності на вроджену пневмонію серед немовлят в 3,9 рази (р < 0,05) без збільшення частоти оперативного розродження. Висновки. Комплексний підхід дозволяє достовірно зменшити відсоток жінок та новонароджених з інфекційними ускладненнями при ПРПО до 34 тижня вагітності.