Serbest zaman etkinlikleri dersinin statik ve dinamik açıdan öğretmen görüşlerine göre incelenmesi - Yigit Taskın; Ajlan Sac; Cuneyt Taskın (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin serbest zaman etkinlikleri dersi hakkındaki görüşlerinin belirlenerek, çeşitli değişkenlerle olan ilişkilerini tespit etmektir. Araştırma evrenini Tekirdağ ilinde çalışmakta olan 475 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin serbest zaman etkinlikleri dersi hakkındaki görüşlerini belirleyebilmek için "Serbest zaman etkinlikleri dersine yönelik görüş ölçeği" araştırmada kullanılmıştır. Örneklem grubu cinsiyet, kıdem, sınıf mevcudu ve okul bölgesinin ekonomik durumu değişkenlerine göre kategorize edilerek betimsel istatistikleri çıkartılmıştır. Öncelikle kullanılan ölçek; faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizleri neticesinde kendi içerisinde maddeler değiştirilmeden iki boyuta ayrılmıştır. Bu kategorilere göre öğretmenlerin serbest zaman etkinlikleri dersine yönelik görüş ölçeğinden almış oldukları puanlar SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin, statik serbest zaman etkinliği, dinamik serbest zaman etkinliği ve tüm ölçek alt boyutlarına göre; sınıf mevcudu ve okul bölgesinin ekonomik durumu değişkenlerinin tüm alt boyutlara göre anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir (p<0,05).  SZE derslerinde en çok kullanılan etkinliklerin sınıf içi etkinliklere dayalı olduğu ve telafi ya da etüt amaçlı kullanılabildiği görülmektedir.