بررسی اثربخشی تمرینات حسی-حرکتی بر حس عمقی و هماهنگی عصبی-عضلانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی - مریم نظرزاده ده بزرگی; امیر لطافت کار; رضا صابونچی (Sport Sciences Research Institute, 2014)
نتایج پژوهشهای پیشین نشاندادهاند که بین اختلالات حس عمقی و هماهنگی عصبی-عضلانیبا میزان درد بیماران مبتلا به کمردرد ارتباط وجوددارد. هدف از مطالعۀ حاضر بررسی اثربخشی تمرینات حسی-حرکتی بر حس عمقی و هماهنگی عصبی-عضلانی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی است.53 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی با استفاده از پرسشنامۀ رولاند موریس انتخاب شدند و در دو گروه تجربی (27 نفر) و کنترل (26 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی پنج هفته تمرینات حسی-حرکتی را روی دستگاه هوبر انجام دادند. برای سنجش هماهنگی عصبی-عضلانی، حس عمقی و درد کمر در ابتدا و پس از 10 جلسه تمرین بهترتیب از دستگاه هوبر، گونیامتر و مقیاس آنالوگ بصری استفاده شد. از آزمون‌های آماری تی زوجی و تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفادهشد.بهبود قابل توجه در حس عمقی و هماهنگی عصبی-عضلانی و همچنین کاهش معنا‌داری در میزان دردبیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی مشاهدهشد (001/0=P). با توجه به اندازۀ اثر بسیار زیاد در گروه تمرینات حسی-حرکتی، پیشنهاد می‌شود از این برنامۀ تمرینی در درمان بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی در آینده استفادهشود.