Tworzenie modeli symbolicznych przedmiotów, zjawisk i opisów całościowego działania praktycznego a rozwój zawodowy ucznia technikum - Katarzyna Pardej (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
Omówiono środowisko sprzyjające uczeniu się i rozwojowi zawodowemu ucznia technikum. Zaprezentowano umiejętności wysoko cenione przez pracodawców. Na podstawie badań własnych przedstawiono trudności w uczeniu się związane z czynnościami poznawczymi na poziomie modeli symbolicznych.