Panoramik radyografilerde izlenen anatomik ve patolojik oluşumların değerlendirilmesi ile medikal monitör ve akıllı ekranların diagnostik performanslarının karşılaştırılması - Cansu Büyük; Erdoğan Fişekçioğlu; Merve Şakır; Gözde Turgut; Belde Arsan (Selçuk University, 2019)
Amaç: Çalışmanın amacı medikal monitörler ve akıllı ekran sistemlerinden olan tabletler ile panoramik radyografilerin incelenmesinde diagnostik yönden farklılık olup olmadığının araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: 68 panoramik radyografi deneyim süreleri farklı 2 gözlemci tarafından 3 farklı ekranda (Medikal monitör, dizüstü bilgisayar, tablet) incelendi. Her radyografide 5 adet anatomik ve patolojik oluşum değerlendirildi (üst molar diş dentin çürüğü, alt molar diş dentin çürüğü, alt molar mine-dentin sınırı, apikal enflamatuar lezyon, maksiller sinüs patolojisi). Sonuçlar Ağırlıklı Kappa Analizi ve ROC eğrisi analizi kullanılarak analiz edildi.Bulgular: Dentin çürükleri ve mine dentin sınırının ayrımının değerlendirilmesinde tüm monitör tiplerinde güçlü uyum görüldü. En yüksek Az skorları medikal monitörde ve mine dentin ayrımı ile çürük tespitinde görüldü. Tablet ekranında apikal enflamatuar lezyon ve maksiller sinüs patolojilerinin ayrımı zayıf uyum gösterdi. Gözlemcilerin kontrol grubu ile karşılaştırılan skorlarında hiçbir monitörde anatomik ve patolojik yapıların değerlendirilmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi.Sonuç: Akıllı ekran sistemleri dental radyolojide henüz medikal monitörler kadar kesin doğrulukta sonuç vermemektedir.ANAHTAR KELİMELER Medikal monitör, akıllı ekran, tanısal görüntüleme, diagnoz, panoramik radyografi