Acil Servise Başvuran Hastaların Hemşirelerin Bakım Davranışlarını Değerlendirmesi - Nermin Eroğlu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2018)
Amaç: Araştırma acil servise başvuran hastaların hemşirelerin bakım davranışlarını değerlendirmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Yöntem: Araştırma 01 Şubat-30 Haziran 2016 tarihleri arasında acil servise başvuran 106 hasta ile gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak Sosyo Demografik Form ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 kullanıldı. Ölçek likert tipi olup güvence, bilgi-beceri, saygılı olma ve bağlılık olmak üzere 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Çalışma verileri Shapiro Wilks testi, ortalama, standart sapma, frekans, Mann Whitney U, Kuruskall Wallis testleri, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı ve anlamlılık p