PREVALENCE OF OVERWEIGHT AND OBESITY AMONG MIDDLE SCHOOL CHILDREN IN ROMANIA - Norbert Csaba LUKÁCS; Béla József BALLA (Cluj University Press, 2020)
Introduction. The early ages of adolescence, between 11-14, are accompanied by a great fluctuation of the values of sudden physical growth, of temperament and of personality. Periodical monitoring of somatic indicators and determining the body mass index are methods necessary for monitoring the state of health of school children. Goals. The goal of this study is to assess the prevalence of overweight and obesity among children in middle school within Bihor, Cluj and Sălaj county and to compare the obtained results with the results of other studies of this nature. Subjects and methods. The sample group was made up of 962 middle school students. The method used was anthropometry. The body mass index was calculated in accordance with the BMI reference chart according to age and gender. The results of the measurements were statistically processed with the SPSS program. The descriptive analysis was performed and the differences between the average values were tested with the independent samples t-test. We calculated the relation between different variables using the Pearson correlation coefficient. Results. In this study, the prevalence of overweight and obesity were 15.1% respectively 9.8%. There was a significant positive correlation between age and BMI, r = 0.15, p < 0.001, but a negative correlation between age and physical activity, r = - 0.25, p < 0.001. Conclusions. The prevalence of overweight and obesity was 24.9%. The prevalence of overweight and obesity is higher in boys than in girls. The prevalence of overweight is higher in urban boys than in rural boys. REZUMAT. Incidența supraponderalității și obezității la copiii din ciclul gimnazial din România. Introducere. Parcurgerea adolescenței timpurii, cu limite între 11 și 14 ani, se produce cu o mare variabilitate a indicilor creșterii fizice bruște, a temperamentului și a personalității. Supravegherea periodică a indicatorilor somatici și determinarea valorii indicelui de masă corporală reprezintă metode necesare de monitorizare a stării de sănătate a școlarilor. Obiective. Obiectivul acestui studiu a fost să evaluăm incidența supraponderalității și obezității la copii gimnaziali din județele Bihor, Cluj și Sălaj și să comparăm rezultatele obținute cu cele din alte studii asemănătoare. Subiecți și metode. Eșantionul a fost format din 962 elevi din ciclul gimnazial. Metoda de lucru a fost antropometria. Indicele de masă corporală s-a calculat conform hărții de referință a IMC după vârstă și gen. Datele măsurătorilor au fost prelucrate statistic cu ajutorul programului SPSS. A fost făcută analiza descriptivă iar diferențele dintre medii au fost testate cu ajutorul testului t pentru eșantioane independente. Legătura dintre variabile a fost calculat cu ajutorul coeficientului de corelație Pearson. Rezultate. În studiul prezent prevalența supraponderalității a fost de 15,1% iar cea a obezității de 9,8%. A existat o corelație pozitivă semnificativă între vârstă și IMC, r = 0,15, p <0,001, dar o corelație negativă între vârstă și activitatea fizică, r = - 0,25, p < 0,001. Concluzii. Prevalența supraponderalității și obezității a fost de 24.9%. Excesul de greutate este mai mare la băieți decât la fete. Prevalența excesului de greutate este mai mare la băieții din mediul urban decât la băieții din mediul rural. Cuvinte-cheie: supraponderalitate, obezitate, preadolescență, talie, greutate.