Ortodontik ağrı - Özge Uslu Akçam (Ankara University, 2014)
Ortodontik tedavinin en sık görülen yan etkisi olan ağrı hem klinisyenleri hem de hastaları yakından ilgilendirir. Ortodonti hastaları, tedavi süresince değişen derecelerde ağrı ve rahatsızlık hissi yaşarlar. Seperasyon, ark uygulanması, aktivasyonu ve debonding gibi ortodontik uygulamalar sonrasında hastada bir miktar ağrı görülebilir. Kuvvet uygulanan bölgede basınç, iskemi, Periodontal ligamentte gerilim ve basınç alanları oluşarak ağrıya neden olur. Ortodontik ağrı uygulanan sınıflandırılabilir. Ağrıyı değerlendirmede en yaygın metod NRS adlı hastaların ağrılarını skorladığı sistemdir. Ortodontik tedavi sırasında ağrı kontrolünde steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar NSAI en yaygın tercih edilen yöntemdir. Ayrıca anestezik jel, ısırma mumu, transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu, düşük seviyede lazer kullanımı ve titreşimsel uyarı yöntemleri de önerilmiştir. Bu derlemenin amacı ortodontik tedavi sırasında görülen ağrı/rahatsızlık hissini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini incelemektir.