Funkcjonowanie zawodowe nauczycieli w środowisku wiejskim w świetle oczekiwań społecznych. Perspektywa temporalna - Joanna Miko-Giedyk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2020)
W artykule podjęto próbę przybliżenia problematyki społecznego wartościowania pracy zawodowej nauczycieli, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki ich funkcjonowania w środowisku wiejskim. W tekście zaprezentowano przemiany społecznych oczekiwań wobec nauczyciela w środowisku wiejskim w świetle literatury, a następnie dokonano prezentacji wyników własnych badań nad społecznymi oczekiwaniami wobec pracy nauczycieli na wsi w wymiarze temporalnym. A zatem, jak praca ta jest postrzegana przez podmioty edukacyjne będące w różnym wieku, a także, co się z tym wiąże, znajdujące się w innym usytuowaniu czasowym swego życia (cyklu życia), jak i czasu historycznego (pokolenia): uczniów, studentów kierunków nauczycielskich wywodzących się ze wsi, rodziców oraz dziadków i innych mieszkańców wsi.