ASPECTE ALE PARAMETRILOR HEMODINAMICI ÎN HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ LA COPIII CU EXCES PONDERAL ȘI ISTORIC DE BOLI CARDIOVASCULARE - Lilia BICHIR-THOREAC; Nelea MĂTRĂGUNĂ (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Hipertensiunea arterială, în contextul excesului ponderal, reprezintă o importantă problemă de sănătate, iar cercetările în domeniu dovedesc importanța istoricului familial agravat pentru apariția, evoluția și severitatea hipertensiunii arteriale, precum și sugerează faptul că, HTA crește prevalența modificărilor structurale cardiace.Scopul studiului: evaluarea parametrilor hemodinamici, modificărilor electrocardiografice și ecocardiografice la copiii hipertensivi cu exces ponderal și istoric familial agravat prin boli cardiovasculare. Material și metode: studiul a inclus 75 de pacienți hipertensivi, cu vârsta medie de 14,7 ani, supraponderali și obezi, fiind divizat în două loturi de cercetare în funcție de prezența istoricului familial agravat prin patologie cardiovasculară: lotul I-35 de copii HTA, hipertensivi, supraponderali, obezi, IFA-; lotul II-40 de copii HTA, supraponderali și obezi, IFA+la rudele de generația I cu vârsta până la 45 de ani. Pentru aprecierea parametrii hemodinamici toți copiii au fost examinați utilizând ECG, EcoCG și MATA/24 ore. Rezultate. Prin metoda electrocardiografică, cu semnificație statistică s-au determinat semne de hiperfuncție a miocardului VS la 21 (52,5%) pacienți din lotul HTA, supraponderali, obezi, IFA+ și doar la 9 (25,7%) din lotul celor HTA, supraponderali, obezi IFA(p<0.05). Hipertrofia miocardului VS s-a constatat în 5 (12,5%) cazuri din lotul copiilor lotul HTA, supraponderali, obezi, IFA+ și în 4 (11,4%) cazuri din cei HTA, supraponderali, obezi IFA(p>0.05). Parametri ecocardiogradici nu au semnalat diferențe statistic semnificatice, totuși valorile DTS (30,029±0,973 mm), DTD (47,600± 0,803 mm), SIV (9,629±0,232 mm), PPVS (10,390± 0,800 mm) au fost mai majorate în lotul copiilor HTA, supraponderali, obezi, IFA+ comparativ cu lotul copiilor HTA, supraponderali, obezi IFA-, iar parametrii protocolați la MATA/24 ore, deasemenea au fost mai majorați la copiii HTA, supraponderali, obezi, IFA+ (p>0.05). Concluzii: hipertensiunea arterială și obezitatea joacă un rol important în înstalarea modificărilor morfofuncționale ale cordului, iar istoricul familial agravat prin boli cardiovasculare este un factor predictiv în evoluția HVS. Hipertrofia ventriculară stângă electrocardiografic, a fost evidențiată în 12,5% cazuri din lotul copiilor lotul HTA, supraponderali, obezi, IFA+ și 11,4% cazuri din cei HTA, supraponderali, obezi IFA(p>0.05), iar parametri ecocardiogradici al compartimentului stâng al inimii au fost mai majorați la copiii cu istoric familial agravat.