Üst birinci premolar çekiminin maksiller ve mandibular posterior boşluğa etkisinin değerlendirilmesi - Tuba Tortop; Hacı Fatih Ünver (Gazi University, 2023)
Amaç: Üst birinci premolar çekiminin maksiller ve mandibular posterior boşluğa olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın materyalini, dişsel Sınıf II maloklüzyona sahip, üst iki birinci premolar çekimi ile sabit apareylerle tedavi edilmiş 20 bireyin tedavi öncesi (T1), sonrası (T2) ve pekiştirme sonrası (T3) lateral sefalometrik radyografileri oluşturdu. Lateral sefalometrik radyografiler üzerinde, yedi boyutsal ve dört açısal ölçüm aynı yazar tarafından yapıldı. İstatistiksel analizde, sürekli sayısal değişkenlerin dağılımının normale yakın dağılıp dağılmadığı Shapiro-Wilk testiyle incelendi. Ölçüm ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı değişim olup olmadığı parametrik verilerde Wilks'in Lambda testi, nonparametrik verilerde ise Friedman testiyle incelenerek; Bonferroni düzeltmeli çoklu karşılaştırma ya da Dunn-Bonferroni post-hoc testler uygulandı. p<0.05 değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: SNB açısı T3'te T1'e göre anlamlı düzeyde arttığı bulundu (p<0.05). ANB açısı T3'te T1'e göre anlamlı düzeyde azaldığı bulundu (p<0.05). T1'e göre hem T2 hem de T3'te U1-NA mesafesinin anlamlı düzeyde azaldığı bulundu (p<0.001). T1'e göre hem T2 hem de T3'te ve T2'ye göre T3'te U6-PTV mesafesinin anlamlı düzeyde arttığı bulundu (p<0.001). T1'e göre hem T2 (p<0.01) hem de T3'te (p<0.001) ve T2'ye göre T3'te CLMD (p<0.05) mesafesinin anlamlı düzeyde arttığı bulundu. T1'e göre hem T2 hem de T3'te ve T2'ye göre T3'te DC mesafesinin anlamlı düzeyde arttığı bulundu (p<0.001). CL1 mesafesi T3'te T1'e göre anlamlı düzeyde artmış bulundu (p<0.05). Sonuç: Maksiller posterior boşlukta premolar çekimine bağlı olarak artış izlenmiştir. Mandibular posterior boşlukta izlenen artışın maksiller posterior boşluktan daha az olduğu görülmüştür. Maksiller kesici dişlerde retraksiyon ve maksiller molarlarda meziyalizasyon hareketi izlenmiştir.