Archeologické dědictví - základ evropské kulturní paměti - Denisa Brejchová (Charles University, 2020)
Díky odvěké touze lidí shromažďovat a uchovávat nejrůznější předměty existují v současnosti na světě desítky tisíc muzeí s miliony sbírkových předmětů. Muzea jsou místa veřejná, místa pro veřejnost přímo určená, místa ve velké míře také placená z veřejných zdrojů, tedy místa, která ovlivňují společnost a zároveň jsou jí ovlivňována.