RELAȚIA DINTRE FOBIA DENTARĂ ȘI TRĂIRILE ANXIOASE - USM ADMIN (Moldova State University, 2022)
Problematica fobiei și anxietății este una dintre marile preocupări în cadrul științei psihologice contemporane. Pe lângă studiile efectuate în psihologie, există multiple cercetări efectuate pe acest subiect în medicină, neuroștiințe, filosofie și sociologie. Deși tulburările de anxietate sunt printre cele mai răspândite tulburări mintale, fobia specifică rămâne a fi una puțin studiată. Cercetarea pe această dimensiune este destul de importantă, deoarece fobiile apar timpuriu, persistă în timp și pot marca o predispoziție generală la apariția altor comorbidități psihice. Susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta o fobie specifică implică o combinație multifactorială și o geneză polietiologică. Anumite experiențe de viață, diferite trăsături psihologice, genul sau chiar factorii genetici se pot combina pentru a crea o vulnerabilitate în cazul oricărui individ. În cadrul cercetării noastre am studiat relația dintre fobia dentară și diferite niveluri ale trăirilor anxioase. Cuvinte-cheie: fobie dentară, fobie specifică, anxietate, frică, pacient detofob, comorbiditate.