Badanie ku zmianie (z technologią mobilną w tle). Integracja i opór romskich rodzin wobec polityki wysiedleń - Tomasz Nowicki (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2013)
Polska nie jest mentalnie przygotowana na przyjmowanie imigrantów. Zgodnie z prawem, Romowie rumuńscy nie są polską mniejszością etniczną. Ich sytuacja również nie kwalifikuje ich do uzyskania statusu uchodźcy. Polskie prawo segreguje rumuńskich Romów, spychając ich na margines społeczeństwa skazuje ich na życie w skrajnym ubóstwie. Obecne ustawodawstwo faworyzuje ekonomicznie pożądanych imigrantów i odróżnia od pozostałych, wyrzuconych poza system niepożądanych imigrantów. Ta polityka prowadzi do skrajnego ubóstwa, patologizacji i wykluczenie. Oferowany tekst dotyczy materii oporu oraz społecznego postrzegania danej sytuacji. Opisana zostaje także próba połączenia badania w działaniu z walką przeciwko wykluczeniu. Tłumaczenie na język angielski: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.