Методи та засоби підготовки в спортивному туризмі - Olena Demianchuk; Iryna Ierko; Iryna Voitovych; Andrii Ierko; Vasyl Voitovych; Mykola Mordyk (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2019)
Актуальність теми дослідження. У статті здійснено аналіз та  узагальнення  науково-методичної літератури; зроблено теоретичний аналіз й узагальнення нормативних документів; висвітлено методичні  положення та засоби тренувань у спортивному туризмі. Мета й методи дослідження. Мета нашого дослідження - охарактеризувати методи та засоби підготовки спортсменів у спортивному туризмі. Результати роботи. Важливого значення набуває індивідуалізація процесу підготовки відповідно фізичним і психічним особливостям туриста. Збільшення функціональних можливостей організму здійснюється при застосуванні великих тренувальних навантажень, за величиною яких має бути встановлено постійний педагогічний і лікарський контроль. Збільшується практичний досвід участі в походах більш високого  ступеня  складності,  набуття технічних прийомів із техніки туризму (пересування, подолання перешкод, страхування, бівачних робіт, орієнтування, тощо). Особливої уваги набувають вміння адаптуватися до складних, екстремальних умов, а також формування психічної стійкості туриста. Методика підготовки  характеризується  широкою  варіативністю величини й характеру навантажень; чергування навантаження з інтервалами відпочинку, а також складності маршруту, умов його проходження. Важливо встановити контроль динаміки антропометричних показників, фізичних якостей, технічної підготовленості, психологічної стійкості. У туризмі, як і в інших видах спорту, до головних засобів підготовки відносять загальнопідготовчі вправи, спеціальнопідготовчі та змагальні. До групи загальнопідготовчих вправ належать вправи, які збігаються як з особливостями обраного виду спорту, так і з вправами з інших видів спорту. Вправи спеціальнопідготовчі загалом збігаються за напрямом з обраним видом спорту. Змагальні вправи є основою для створення умов, які моделюють особливості обраного виду спорту. У систему спортивної підготовки, крім основних засобів, також входять специфічні: загальнопедагогічні засоби та методи, засоби посилення тренувальних впливів і прискорення відновлення працездатності, а також система змагань із різних видів туризму.