ТРАНСФЕР ОСВІТНЬОГО КАПІТАЛУ В СЕРЕДОВИЩІ ПРАЦІ - Стефан М. Квятковський (Ivan Ziaziun Institute of Pedagogical Education and Adult Education of the NAES of Ukraine, 2023)
Трансфер освітнього капіталу в сучасному середовищі праці є однією з ключових тем в управлінні персоналом та організаційному розвитку. Цей процес забезпечує зв'язок між академічною підготовкою та реальними професійними завданнями, які виникають у рамках конкретної роботи. Передача та застосування освітнього капіталу вимагає розробки цілісних стратегій, які б враховували потреби бізнесу, динаміку ринку праці, технологічні зміни та індивідуальні особливості працівників. В умовах швидкого технологічного розвитку та змін в організаційних структурах виникає потреба в неперервній адаптації та навчанні. Систематичний аудит професійних компетенцій, корпоративні тренінги, онлайн-курси та інші форми неперервної освіти стають необхідними елементами стратегічного управління персоналом. Крім того, важливо враховувати культурні та соціальні аспекти трансферу освітнього капіталу. Внутрішнє корпоративне спілкування, мотивація та взаємодія між різними відділами і гілками організації можуть значною мірою впливати на ефективність цього процесу. Інтеграція нових форм навчання, таких як діджиталізовані модулі, віртуальна реальність для тренінгів та адаптивні навчальні системи, може стати революційним кроком у перенесенні освітнього капіталу на робоче місце. Відсутність чіткої стратегії та підходу в управлінні цим процесом може призвести до втрати конкурентних переваг та незадовільних результатів діяльності організації. У підсумку, трансфер освітнього капіталу в сучасному середовищі праці є комплексною проблемою, яка вимагає інтегрованого підходу. Врахування технологічних, організаційних та соціально-психологічних факторів може забезпечити успішну адаптацію працівників до змінюваних умов та зростання ефективності організації як цілого.