Beata Przymuszała, Szukanie dotyku. Problematyka ciała w polskiej poezji współczesnej - Krystyna Zabawa (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Książka poznańskiej badaczki (absolwentki fi lologii polskiej i prawa) ukazała się w krakowskiej serii wydawniczej Modernizm w Polsce. Seria, redagowana od kilku lat przez Włodzimierza Boleckiego i Ryszarda Nycza, ma w podtytule Studia nad nowoczesną polską literaturą, sztuką, kulturą i myślą humanistyczną. Istotnie, zarówno całość, jak i poszczególne studia realizują postulat rozległości terenu badawczego, nie ograniczając się do tematyki literackiej.