VLOGA SIALENDOSKOPIJE PRI ZDRAVLJENJU JUVENILNEGA RELAPSNEGA PAROTITISA - Anže Jerman; Jure Urbančič; Marko Pokorn; Aleksandar Aničin (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2021)
Izhodišča: Juvenilni relapsni parotitis otrok in mladostnikov se kaže s ponavljajočimi in bolečimi otekanji obušesne žleze slinavke. Težave pogosto spontano prenehajo do konca pubertete, a pogosta vnetja poškodujejo žlezo in Stenonovo izvodilo. V zadnjem desetletju pri diagnosticiranju in zdravljenju uporabljamo sialendoskopijo. Metode: Analizirali smo podatke bolnikov z juvenilnim relapsnim parotitisom, ki smo jih obravnavali na naši kliniki med aprilom 2011 in oktobrom 2019 in pri katerih zdravljenje z zdravili ni preprečilo ponovnih zagonov bolezni. Pri-merjali smo število akutnih epizod pred sialendoskopijo in po njej, intraoperativne najdbe, prisotnost zožitev, upora-bo anestezije ter medoperativne in pooperativne zaplete. Kot merilo uspešnosti posega smo uporabili število akutnih zagonov parotitisa pred posegom in po njem. Rezultati: V raziskavo smo vključili 14 bolnikov. Opravili smo 19 sialendoskopij, 3 v lokalni in 16 v splošni anesteziji. Pred sialendoskopijo so bolniki utrpeli v povprečju 5 akutnih zagonov letno. Pri 6 bolnikih smo med posegom ugotovili prisotnost zožitev. Pri 2 bolnikih je med posegom prišlo do poškodbe izvodila. 11 bolnikov po posegu ni doživelo več nobene epizode vnetja, pri 3 bolnikih pa so se vnetja slinavke bistveno zmanjšala. Zaključek: Sialendokopija je varen in učinkovit poseg za dia-gnostiko in zdravljenje juvenilnega relapsnega parotitisa. Poseg ima malo zapletov, hospitalizacija je kratka, predvsem pa pomembno zmanjša število ponovnih vnetij.