PARTICIPAREA PAREMIOLOGIEI LA EDUCAŢIE - Letiţia DURNEA (Moldova State University, 2018)
În contextul educațional actual, materialele de sprijin al învăţământului românesc (manuale, auxiliare, caiete speciale) abordează diverse subiecte, unele de ajutor schimbărilor aduse de evoluţia pe diverse planuri, altele de completare a acestora. Susţinem că paremiologia poate fi un suport concret al educaţiei şi astfel se conturează principalul motiv pentru care ne-am propus studiul amănunţit al expresiilor paremiologice în contextul educaţiei. Cadrele didactice au parte de o provocare atunci când interesele şi preocupările copiilor nu sunt subtil orientate de conţinuturile pe care şcoala trebuie să le furnizeze, conforme cu programele şcolare. Un început al soluţiei îşi propune să ofere acest studiu, prin identificarea parimiilor în manualele şcolare şi stabilirea dominanţei subiectelor abordate. Proverbele - forme de expresie populară, ascund sensuri de multe ori neînţelese din cauza barierei semantice, întrucât ele operează uneori cu termeni a căror actualitate este depăşită, mai ales pentru elevii din mediul urban. Însă, apelul la proverbe nu pare imposibil, copiii dau dovadă de disponibilitate şi înţelegere, în contextul explicării termenilor şi mesajelor pe care le transmit. THE PARTICIPATION OF PAREMIOLOGY IN EDUCATION In the current educational context, the support materials of the Romanian schooling (manuals, auxiliaries, special notebooks) approach various topics. Some of them have contributed to the changes brought to developments on different plans, others just completing them. We argue that paremiology can be a concrete support of education and thus outlines the main reason why we have proposed a thorough study of paremiological expressions in the context of education. Teachers face a challenge when the interests and concerns of children are not subtly focused on the content that the school has to provide in line with the curricula. This study aims to provide a start of the solution by identifying paraphrases in school textbooks and establishing the dominance of the topics addressed. Proverbs - forms of popular expression - often conceal pointless meanings because of the semantic barrier. Sometimes they operate with terms that are outdated, especially for urban students. Concluding, the call to proverbs does not seem impossible. Students demonstrate willingness and understanding in the context of explaining the terms and messages they transmit and this is a good reason for us to study the role of these folk elements in education.