اثر انواع فعالیت های ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان، درد و کیفیت زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان - صفورا قاسمی; حیدر صادقی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه و اهداف پوکی استخوان یک بیماری اسکلتی سیستماتیک است که شکستگیهای مرتبط با آن در زنان 8 برابر بیشتر از مردان است. انجام فعالیتهای فیزیکی برای حفظ توده استخوانی و قدرت بدنی حیاتی بوده و به افراد در پیشگیری از شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان کمک میکند. برخی مطالعات رابطه مثبت بین فعالیتهای فیزیکی و تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) و برخی بیاثر بودن فعالیتهای فیزیکی بر BMD را نشان دادهاند. از این رو مطالعهای سیستماتیک برای روشن شدن این تناقضات و تعیین اثر فعالیتهای ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان نیاز است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثر انواع فعالیتهای ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان، درد و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به پوکی استخوان است. مواد و روش ها در این مطالعه مروری از مقالات معتبر منتشر شده در مجلات ایرانی و بینالمللی Pub med، Springer، Elsevier، ScienceDirect، Magiran، Noormags، SID با کلید واژههای استاندارد (and و or) استفاده شد. نتایج: اغلب یافتههای حاصل از بررسی مطالعات مختلف، اثر مثبت فعالیتهای ورزشی بر تراکم مواد معدنی استخوان، کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان را گواهی میکند. یافته ها تمامی تمرینات ترکیبی استفاده شده و پژوهشهایی که روی افراد جوان (محدوده ی سنی 25 تا 50 سال) انجام شده اثر مثبتی بر افزایش تراکم استخوانی نواحی مورد مطالعه گذاشته است در حالیکه در پژوهشهایی که در آن از دورههای تمرینی مشابه روی افراد مسن (محدوده ی سنی 60 تا 92 سال) استفاده شدهاست، اثر مثبت نشان ندادند. فعالیتهای ورزشی مناسب برای افراد مبتلا به پوکی استخوان باید با توجه به ویژگیهایی چون سن، هدف (درمان یا پیشگیری) و محدودیتهای بیماران انتخاب شود. نتیجه گیری با توجه به اینکه ورزش بر تراکم مواد معدنی استخوان اثر مثبت قابل توجهی دارد، پیشنهاد میشود در زمینهی تمرینات ورزشی در محیطهای مختلف (خشکی، آب و ترکیبی) نیز مطالعاتی به عمل آید.